Projecten

Opdrachtgever

Diensten

Procesmanagement Procesbegeleiding Haalbaarheidsonderzoek Uitvoering

Herbestemming St. Servatiuskerk, Vaesrade

Het kerkbezoek in Limburg daalt, behalve bij piekmomenten zoals bruiloften en begrafenissen. Om de Sint Servatius kerk voor Vaesrade te behouden is mede door SIECKER ADVIES & MANAGEMENT het plan bedacht om een gedeelte van het gebouw als gemeenschapsruimte te herinrichten. Vaesrade krijgt dan na ruim vijftien jaar weer een gemeenschapshuis. 

De relatie tussen ‘jong’ en ‘oud’ wordt aangehaald en verankerd in een gemeenschappelijk trefpunt met diverse functies. Dit is belangrijk voor het versterken van de sociale structuur in Vaesrade. Oude gewoontes en tradities worden aangepast aan de huidige tijd, waar ruimte is voor de belangen van alle dorpsbewoners. Zo ontstaat er verbinding en is Vaesrade klaar voor de toekomst. 

De Devotieruimtes blijven gescheiden van de gemeenschapsruimte door een aparte in- en uitgang. Een horecagelegenheid met bijbehorende zaal dient als ontmoetingsruimte en is geschikt om te feesten of te gedenken, maar kan ook gebruikt worden om te vergaderen of omgeturnd worden tot gymnastiekruimte, stemlokaal. Er kan eventueel een steunpunt gevestigd worden om vragen over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO-loket) te beantwoorden. 

Het is bovendien mogelijk om binnen plek voor een peuterspeelzaal en buiten voor een speelplaats te reserveren. Wellicht kan er wanneer er een gelijktijdige activiteit gepland staat, uitgeweken worden naar het oude schoolgebouw.